Waar moet een winkel aan voldoen om op de app en site te komen?

EerlijkWinkelen heeft 7 verschillende productgroepen: Kleding, accessoires, eten & drinken, mooi & gezond, kinderen wonen, en lifestyle & cadeaus. Voor iedere groep hebben we criteria waar een winkel aan moet voldoen. Zo moet een horecagelegenheid minstens vijf biologische en/of vier fair trade producten op de kaart hebben staan. In kledingwinkels moeten tenminste 4 duurzame kledingmerken verkocht worden of moet 25% van het assortiment duurzaam zijn. Een uitgebreide beschrijving van de criteria kun je hier downloaden

Gemaakt met respect voor mens en milieu

Omdat niet iedereen hetzelfde is en hetzelfde belangrijk vindt hebben we de winkels en producten opgedeeld in 4 categorieen. Maak jij je vooral druk om lonen en arbeidsomstandigheden, let dan op het oranje icoon, gaat de natuur jou aan het hart, let dan vooral op het groene icoon. Gelukkig zijn er veel winkels die zowel naar mens als milieu kijken, dan hebben we het icoon gekozen dat het best vertegenwoordigd is. Dit zijn de 4 categorieen:

 1. Gemaakt met respect voor mensen
Dit betreft producten waarvoor de makers een fatsoenlijke prijs hebben gekregen, waarvan ze kunnen rondkomen met hun gezin. De makers werken onder redelijke omstandigheden (arbeidsduur, geen kinderarbeid, gelijke betaling voor gelijk werk, verbod op dwangarbeid e.d.). We letten onder meer op keurmerken als Fairtrade Max Havelaar, Utz Certified en Fair Wear Foundation, maar we accepteren ook verantwoorde directe handel.

 2. Gemaakt met respect voor natuur en milieu
Hierbij gaat het over producten die aantoonbaar met respect voor de natuur en het milieu zijn gemaakt. Met name bij voedingsmiddelen zijn hier verschillende keurmerken voor. Maar ook hout en katoen kennen keurmerken als ze geproduceerd zijn met respect voor de natuur. We letten onder meer op keurmerken als EKO/Biologisch, MSC, GOTS, FSC. Als een bedrijf op een andere manier aantoont dat haar producten gemaakt zijn met respect voor natuur en milieu is dat ook goed.

 3. Tweedehands
Dit betreft producten die opnieuw worden gebruikt. Onder tweedehands vallen ook winkels die producten verkopen van gerecycled materiaal, zoals bijvoorbeeld kunst, speelgoed, etc. Voor tweedehands zijn er geen keurmerken.

 4. Overig 
Gelegenheden waar op een andere manier wordt bijgedragen aan een betere wereld. 

Meer info? Mail ons op info@eerlijkwinkelen.nl


Keurmerken

Om te bepalen of een product met respect voor natuur en milieu gemaakt is kijken wij onder andere naar keurmerken. We zijn bekend met de kritiek dat ook een keurmerk niet altijd 100% garantie geeft dat een product verantwoord is gemaakt, maar zo lang er niks beters is houden wij keurmerken aan. Milieucentraal heeft een overzicht van de enige echte onafhankelijke keurmerken. De rest zijn vaak logo's van bedrijven zelf die niet onafhankelijk gekeurd zijn.

Er is niet voor alle productgroepen een keurmerk. En niet alle duurzame producten hebben een keurmerk. Soms willen of kunnnen bedrijven bijvoorbeeld niet betalen voor een keurmerk. We bekijken dan ook veel websites van producenten. Als daar duidelijk en concreet omschreven staat hoe en waar een product gemaakt is en waar het vandaan komt vertrouwen we dat over het algemeen ook.

Voortaan heb je de plattegronden met leuke eerlijke winkels altijd bij de hand! In ruim 65 gemeenten met meer dan 2000 winkels

LOCAL BIRDS

Eerlijk Winkelen is overgenomen voor Local Birds. Net als Eerlijk Winkelen verzameld Local Birds de beste duurzame lokale bedrijven van Nederland. bekijk onze website: www.localbirds.nl  

Op Local Birds staan nog veel meer lokale, duurzame bedrijven en merken! 

NIEUWSBRIEF

Met onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van interessante duurzame ontwikkelingen, kortingsacties en ander nieuws.