
Op zoek naar een net boeket
Met Valentijnsdag op komst, zijn het drukke dagen voor bloemisten. Maar waar vind je nu een 'duurzaam boeketje'? Aan goede bedoelingen in de sector geen gebrek, aan samenhang helaas wel.
Verdiep je je eens in bloemen, dan blijkt een van de meest duurzame bloemisten zich een straat verderop te vinden: Den Daas Bloemsierkunst in Zaandam ontving in november de zilveren Barometer Duurzame Bloemist, zo'n beetje het strengste keurmerk in de bloemensector. Gerda den Daas koopt niet alleen 43 procent aan duurzame bloemen in, maar neemt met afvalscheiding, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en energiezuinige maatregelen ook de verduurzaming van de bedrijfsvoering serieus.
Duurzaam gekweekte bloemen, waar hebben we het dan over?
De sector hanteert zelf al jaren het Milieuprogramma Sierteelt (MPS) waarbij telers ten opzichte van elkaar scoren op aspecten als mest, bestrijdingsmiddelen, energie en afval. De best scorende telers op MPS-A en MPS-SQ (arbeidsomstandigheden) zijn voor de consument zichtbaar gemaakt met het Fair Flowers Fair Plants keurmerk, dat bij winkeliers aan een sticker te herkennen kan zijn.
In het afgelopen decennium heeft de bloementeelt zich steeds meer verplaatst naar Oost-Afrikaanse landen als Kenia en Ethiopië. Van de rozen op de Nederlandse markt komt zelfs 70 procent uit Afrika. Een ideaal klimaat voor bloementeelt, minder prettig echter bleken de arbeidsomstandigheden op vele kwekerijen. De veelal vrouwelijke werknemers hadden last van seksuele intimidatie, de wetgeving kent vaak geen minimumloon. Mede door acties van ontwikkelingsorganisatie Hivos, hebben verschillende telers de arbeidsomstandigheden verbeterd en daarmee het keurmerk MPS-Socially Qualified (MPS-SQ) verkregen. Om consumenten de weg te wijzen, heeft Hivos de online Eerlijke Bloemengids ontwikkeld.
Waarop kan ik nu als consument vertrouwen?
De Barometer Duurzame Bloemist
Het beste jongetje van de klas. Aan de buitenkant van de winkel van Gerda den Daas zie je het niet, binnen hangteen certificaat. Brons staat voor minimaal 15 procent inkoop van duurzame bloemen, zilver voor > 30 procent en goud voor de helft of meer. In Nederland zijn nu 29 bedrijven gecertificeerd, zoals dus Den Daas Bloemsierkunst in Zaandam, Alpina in Den Haag en Flowers Insight in Nijmegen.
Om aan dit keurmerk meer aandacht te geven is onlangs de website Mijn Duurzame Bloemist gelanceerd.
Fair Flowers Fair Plants
Een bloemist die aangeeft FFP te verkopen is niet gebonden aan een hoeveelheid FFP bloemen die hij in- of verkoopt. De bloemist betaalt wel een jaarlijkse contributie om FFP te kunnen verkopen. Er vinden onaangekondigde controles plaats. Soorten die een FFP keurmerk kunnen hebben zijn rozen, alstroemeria, chrysanten, gerbera’s en tulpen. Online zijn 300 FFP-bloemisten te vinden.
Eerlijke Bloemengids van Hivos
Hier vind je onder meer veel supermarkten. Albert Heijn heeft in samenwerking met Hivos veel werk gemaakt van duurzame bloemen. Overigens controleert Hivos zelf de verkopers niet. Ze hoopt dat de kritische consument de kwaliteit van de lijst waarborgt.
Mark van Kollenburg
LOCAL BIRDS
Eerlijk Winkelen is overgenomen voor Local Birds. Net als Eerlijk Winkelen verzameld Local Birds de beste duurzame lokale bedrijven van Nederland. bekijk onze website: www.localbirds.nl
Op Local Birds staan nog veel meer lokale, duurzame bedrijven en merken!
NIEUWSBRIEF
Met onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van interessante duurzame ontwikkelingen, kortingsacties en ander nieuws.