
EerlijkWinkelen en het klimaat
Onlangs werd ik geïnterviewd door Achmea over EerlijkWinkelen en klimaatverandering. Achmea? Ja ik was ook een beetje verbaasd, maar de link bleek logisch te zijn. Verzekeringsmaatschappijen vrezen de klimaatverandering die leidt tot allerlei natuurrampen en dus tot kosten voor de verzekeraars. Vandaar dat ze onder andere door een serie blogs hun klanten bewust willen maken van klimaatverandering en wat ze er zelf aan kunnen doen.De directe vraag die gesteld werd was: Waarom besteedt EerlijkWinkelen niet meer aandacht aan klimaat?
Waarom is er geen icoon in onze app en site bijvoorbeeld voor klimaatvriendelijke producten? Uiteraard vinden wij als EerlijkWinkelen het klimaat heel belangrijk en dragen we persoonlijk ons steentje bij door de auto zo weinig mogelijk te gebruiken, geen of weinig vlees te eten, etc. Maar integratie in EerlijkWinkelen is zo makkelijk nog niet.
Directe milieu impact vs klimaat
Wij richten ons namelijk op de herkomst van het product. Dus: hoe is het gemaakt en door wie? Is de productie met respect voor mens en milieu uitgevoerd? Bij milieu kijken wij, en de keurmerken zoals biologisch, FSC en PEFC (voor hout) en MSC (voor vis) naar de directe impact op het milieu. Zijn er geen rivieren vervuild? Komen er geen chemische bestrijdingsmiddelen in de natuur terecht? Wordt er niet ontbost en overvist? Er zijn zeker ook producten die klimaatneutraal geproduceerd zijn, dat zouden we kunnen vermelden.
Ga je met de fiets of de auto?
Maar.. een heel groot deel van klimaatverandering wordt veroorzaakt door transport. Dus een product kan wel klimaatneutraal geproduceerd zijn, maar als het daarna de wereld over wordt gevlogen, of jij gaat het met de auto halen, dan is een groot deel van het klimaateffect alweer verloren gegaan. Dit is ook de reden waarom we geen apart icoon voor streekproducten hebben, iets waar ook regelmatig om gevraagd wordt. Hier geldt hetzelfde: Als je met de auto je streekproducten gaat kopen is het klimaateffect alweer teniet gedaan. Bovendien is het ingewikkelder dan zomaar zeggen dat producten uit Nederland beter zijn voor het milieu dan die uit Spanje. Kijk maar eens bij de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal. Ja, wij zouden ook wel willen dat het simpel is, maar dat is het nou eenmaal niet.
Minder…
En wat verder een heel groot effect op het klimaat heeft is het feit dat we teveel kopen. We hopen hier met EerlijkWinkelen wel een bijdrage aan te leveren. Ons doel is dat je nadenkt voordat je iets koopt en vaker iets duurzaams koopt in de dubbele betekenis van dat het gemaakt is met respect voor mens en milieu, en dat het lang meegaat. En vaak zijn duurzame producten wat duurder, dus dat betekent een duurzaam shirt in plaats van vier fast fashion shirts. Maar ook dit kunnen we niet met een icoon aangeven.
Vlees
Overigens deed me dit wel nadenken over vlees. Minder vlees eten is ontegenzeggelijk beter voor het milieu, dus is het wel een goed idee dat we slagers vermelden? We vermelden biologische slagers, met het idee dat genieten van een goed en biologisch stukje vlees beter is dan je volstoppen met kiloknallers. En EerlijkWinkelen is er de organisatie niet naar om met het vingertje te wijzen, maar om op een positieve manier mensen te inspireren. Wat vinden jullie? Moet EerlijkWinkelen wel of geen slagers vermelden en zich ook richten op vegetarische restaurants? Of zijn daar al andere platforms voor? We kijken uit naar feedback. EerlijkWinkelen is er tenslotte voor jullie, en ook van jullie.
Verder lezen? Dit betekent vlees eten voor onze planeet bij De Correspondent
Karen Kammeraat
LOCAL BIRDS
Eerlijk Winkelen is overgenomen voor Local Birds. Net als Eerlijk Winkelen verzameld Local Birds de beste duurzame lokale bedrijven van Nederland. bekijk onze website: www.localbirds.nl
Op Local Birds staan nog veel meer lokale, duurzame bedrijven en merken!
NIEUWSBRIEF
Met onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van interessante duurzame ontwikkelingen, kortingsacties en ander nieuws.