
Fair trade of biologisch, is dat niet hetzelfde dan?
Steeds vaker merken we dat niet iedereen weet dat er verschil is tussen fair trade en biologisch. Velen willen gewoon iets goeds doen voor de wereld, en wat dat is, dat maakt niet zoveel uit. Maar als je even goed nadenkt over wat je zelf belangrijk vindt, merk je dat de een meer geraakt wordt door de natuur of klimaatopwarming, de ander door armoede in Afrika of dierenleed. Als dat voor je duidelijk is, kun je nog beter bewuste keuzes maken. EerlijkWinkelen helpt je daarbij door aan te geven of producten fair trade, biologisch of tweedehands zijn.
In juli dit jaar heb ik 20 studenten die meededen aan de Summer School Entrepreneurship aan de Haagse Hogeschool rondgeleid langs een aantal Eerlijke Winkels in Den Haag. Slechts een van deze studenten wist dat er een verschil is tussen biologisch en fair trade, en wat dat dan is. De anderen hadden geen flauw idee, zeiden het wel belangrijk te vinden, maar letten er bij hun aankopen niet op.
En sinds een half jaar ben ik lid van de Fair Trade Gemeente werkgroep, die onder meer inventariseert welke Haagse bedrijven fair trade producten verkopen of gebruiken. Vaak is het antwoord volmondig ja, maar blijkt bij doorvragen dat de koffie het EKO keurmerk heeft en dus biologisch is, of dat er gerecycled papier gebruikt wordt. Allemaal heel bewust, maar het is niet fair trade.
Wat is het verschil?
Okee, hoor ik je denken, vertel het maar! Wat is dat verschil dan? Het verschil in grote lijnen is dat fair trade over mensen gaat en biologisch over natuur. Fair trade belooft dat degenen die jouw product maken, vaak in ontwikkelingslanden, daar een goede prijs voor krijgen en zo economisch zelfstandig kunnen worden en minder afhankelijk worden van hulp. Winkels die vooral fair trade producten zijn wereldwinkels en WAAR winkels.
Biologisch geeft aan dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt worden, wat natuurlijk beter is voor de natuur. Biologische teelt is ook vaak prettiger voor arbeiders op boerderijen, omdat zij niet in aanraking komen met chemicaliën. Maar een garantie op een fatsoenlijk loon hebben ze er niet mee. Gelukkig zijn er ook producten die zowel een fair trade als een bio keurmerk hebben. Winkels die vooral biologische producten zijn supermarkten zoals Ekoplaza en Estafette.
En wat is beter?
Dat is voor iedereen dus anders. Op basis van wat je belangrijk vindt kun je heel andere beslissingen maken dan iemand met andere idealen. Ik houd me met mijn achtergrond in ontwikkelingssamenwerking bezig met een eerlijk inkomen voor iedereen en kies dus voor fair trade en producten uit Afrika. Maak jij je zorgen over het klimaat en werkgelegenheid in Nederland, dan kun je beter kiezen voor streekproducten. En keuzes kunnen nog ingewikkelder zijn, denk bijvoorbeeld aan bloemen. Uit Nederland lijkt beter voor het klimaat, maar als ze in de kas zijn opgegroeid hebben ze misschien wel meer bijgedragen aan CO2 uitstoot dan dat vliegtuig uit Afrika.
Maar laten we simpel beginnen en eerst bij onszelf nagaan waar ons hart naar uitgaat, waar we ons zorgen over maken of wat we belangrijk vinden en daar de passende producten bij vinden. Kom je er alleen niet uit met onze categorieën en omschrijvingen stuur ons dan vooral een mail of tweet! En wil jij ook wel een rondleiding langs Eerlijke Winkels met uitleg over producten, laat het dan ook weten, want dat is een dienst die we nu aan het opzetten zijn.
Karen Kammeraat
OVER EERLIJKWINKELEN
EerlijkWinkelen wijst de weg naar leuke en hippe winkels die aantoonbaar fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. Ruim 2000 winkels in meer dan 65 gemeenten zijn te vinden in de handzame EerlijkWinkelen app en op deze website. Mis je je eigen stad en wil je daar een route opzetten? Mail ons!
Volg ons!
NIEUWSBRIEF
Met onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van interessante duurzame ontwikkelingen, kortingsacties en ander nieuws.