
Wat koop je voor je kinderen? Vier tips
Die vraag houdt alle ouders binnenkort weer bezig want Sinterklaas komt eraan. Natuurlijk wil je je kinderen ook verwennen met een cadeau, maar liefst wel iets waar ze echt blij mee zijn en waar milieu en makers niet voor uitgebuit zijn. Er is meer keus dan je denkt!
Zelf heb ik twee kinderen en het valt me de laatste tijd op dat kinderen onder te verdelen zijn in kinderen die niks weten om hun lijstje te zetten en kinderen die een ellenlange verlanglijst hebben waarop het gaat van een potje slijm tot de iPhone X. Alles dus. Voor beide groepen is het niet makkelijk om een cadeau te kopen waar ze echt blij mee zijn. En dan wil je als bewuste ouder, tante, opa of vriend(in) ook nog iets kopen waarmee je bijdraagt aan een mooiere wereld.
Tip 1: Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit
Niet alleen bij de kassa’s van speelgoedwinkels, maar ook bij drogisterijen liggen tegenwoordig allerlei cadeautjes van een paar euro. Daarnaast zijn er steeds meer winkels die helemaal vol liggen met goedkope hebbedingetjes, zoals de Flying Tiger, de Action, de Solo… Het zijn er zo veel dat zelfs het Jeugdjournaal er laatst een item aan wijdde! Dit speelgoed gaat vaak gauw kapot, er wordt maar kort mee gespeeld, behoorlijke kans dat het onder niet al te beste omstandigheden in een Chinese fabriek is gemaakt en soms zelfs niet eens veilig om mee te spelen. Wat dat betreft is het goed om het woord duurzaam toe te passen in de zin van 'Gaat het lang mee en gaat het kind er vaak en lang mee spelen?'.
Tip 2: Natuurlijke materialen zijn niet per se duurzaam
Veel speelgoedwinkels die speelgoed van natuurlijke materialen verkopen presenteren zichzelf als duurzaam, maar dat is te kort door de bocht. Natuurlijk betekent niet per definitie dat het product gemaakt is met respect voor mens en milieu! Katoen is bijvoorbeeld een natuurlijk materiaal, maar reguliere katoenteelt is zeer vervuilend. En als hout niet uit duurzaam beheerde bossen komt is het ook niet verantwoord. Er is geen specifiek keurmerk voor speelgoed, wel kunnen bepaalde materialen waarvan speelgoed gemaakt voorzien zijn van een keurmerk, zoals biologische katoen en FSC houten speelgoed. Overigens kan plastic ook duurzaam zijn. Wie heeft er ooit Lego of Playmobil weggegooid?
Tip 3: Geef een uitje
Ook kinderen vinden het leuk om een ervaring te krijgen! Dus geef een bon of een kaartje voor een bezoek aan museum, bioscoop, pretpark, musical of theateruitvoering!
Tip 4: Geef niks
Deze kon ik echt niet laten, al is het meer een tip voor een cadeau voor volwassenen. Greenpeace verkoopt tegenwoordig Niks in alle maten, van bijna niks tot helemaal niks en nog meer niks. Met deze niksige cadeaus dragen ze bij aan dat niks meer wordt gekapt in de Amazone, er niks vervuilend meer in de oceaan terecht komt, er niks meer uit de Noordpool wordt geboord. Drie keer niks dus.
Maar waar koop ik dat dan?
Niks koop je dus in de Greenpeace webshop. Een uitje, daar maak je natuurlijk zelf een mooi kaartje voor. En voor ander speelgoed kijk je bij onze webshops met speelgoed en kinderkleding. Of je gaat naar de WAAR of de Wereldwinkel. Of bijvoorbeeld naar het Faire Oosten in Amsterdam of 2dekansPlaymo in Wageningen. Ook in jouw gemeente is er vast een winkel met duurzaam speelgoed te vinden! Of kijk eens bij onze webshops met speelgoed en kinderkleding. In deze blog vind je alvast meer inspiratie van een van de webshops, GreenJump.
Karen Kammeraat
ps. Voor wie meer wil weten; Er is een internationaal initiatief ICTI-CARE dat samen met merken, winkels en toeleveranciers werkt aan de verduurzaming van de speelgoedindustrie.
LOCAL BIRDS
Eerlijk Winkelen is overgenomen voor Local Birds. Net als Eerlijk Winkelen verzameld Local Birds de beste duurzame lokale bedrijven van Nederland. bekijk onze website: www.localbirds.nl
Op Local Birds staan nog veel meer lokale, duurzame bedrijven en merken!
NIEUWSBRIEF
Met onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van interessante duurzame ontwikkelingen, kortingsacties en ander nieuws.