
Blog uit Noord-Holland: Werk aan de winkel voor duurzame banken
Ans Ursem heeft vele EerlijkWinkelen routes in Noord-Holland opgestart en ze houdt de app in Bergen en Amsterdam bij.
Vorige maand vroeg ze met haar Fair Trade Gemeente team studenten in Amsterdam en bezoekers van de Brocantemarkt in Oudkarspel (overwegend 60+) de hemd van het lijf over hun duurzame gedrag. Bezoekers van beide activiteiten werd gevraagd een korte enquête in te vullen.
De uitkomst: best veel overeenkomsten tussen nieuwe studenten aan de UvA in Amsterdam en de bezoekers aan de Brocantemarkt in Oudkarspel!
Zo drinken beide groepen kraanwater waarmee ze ook hun flesjes vullen; gaat het afval in de juiste bakken en gooien ze (bijna) nooit voedsel weg. En ongeveer de helft van beide groepen kiest voor een politieke partij die duurzaamheid en een rechtvaardige wereld nastreeft.
Minder geld minder duurzaam?
Verschillen zijn er natuurlijk ook, voornamelijk doordat studenten minder geld hebben. Ze geven minder geld aan goede doelen, kiezen minder vaak voor biologische en fairtrade producten (al zijn ze allemaal dol op Tony Chocolonely) en investeren minder tijd in vrijwilligerswerk. Wel pakken zij vaker de trein en zijn van plan dat ook na hun studie te blijven doen. Autodelen lijkt hen logischer dan er persé zelf één te hebben, bleek uit de gesprekken.
Dat je wonend in de kop van Noord-Holland (Oudkarspel e.o.) wat vaker de auto gebruikt is ook wel logisch want trein en bussen komen lang niet overal. Deze doelgroep was ouder en heeft om die reden misschien meer aandacht en tijd voor vrijwilligerswerk en zijn gewend om zuinig om te gaan met energie.
Onbekend met duurzame banken
Op beide plekken waren de vragen aanleiding voor leuke gesprekken waarbij je merkt dat het lastig is om consequent te zijn in je keuzes. Zowel voor de studenten als voor de bezoekers van de Brocantemarkt was de stelling “ik regel mijn bankzaken bij een duurzame bank”, het meest lastig. Het bleek voor beide groepen dat men onbekend was met wat de criteria voor een bank zijn als het gaat om duurzaamheid. Kortom werk aan de winkel voor duurzame banken. Wil jij nu al meer weten over duurzaam bankieren en bij welke bank je dat het beste kunt doen, kijk dan op Eerlijke Bankwijzer . Op Eerlijke Bankwijzer worden banken met elkaar vergeleken en de criteria voor duurzaamheid uiteengezet.
Zowel in Amsterdam als in Oudkarspel werden deelnemers aan de enquête uitgenodigd om de EerlijkWinkelen app te downloaden. Een derde van de studenten had daar wel oren naar, vooral ook omdat een aantal winkels in Amsterdam voor hen in de maand september leuke aanbiedingen had. Op de Brocantemarkt was het animo voor downloaden wat lager aangezien er in de kop van Noord-Holland (nog) niet zoveel EerlijkWinkelen routes zijn. Het goede nieuws is echter dat men in Langedijk (waar Oudkarspel deel van uit maakt) binnenkort aan de slag gaat om ook op de app te komen.
Kortom, de enquête bleek een mooie manier om met mensen in gesprek te raken en om beter zicht te krijgen op duurzaam gedrag. Ans Ursem is van plan dit instrument vaker te gaan inzetten en dat juicht EerlijkWinkelen natuurlijk van harte toe!
LOCAL BIRDS
Eerlijk Winkelen is overgenomen voor Local Birds. Net als Eerlijk Winkelen verzameld Local Birds de beste duurzame lokale bedrijven van Nederland. bekijk onze website: www.localbirds.nl
Op Local Birds staan nog veel meer lokale, duurzame bedrijven en merken!
NIEUWSBRIEF
Met onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van interessante duurzame ontwikkelingen, kortingsacties en ander nieuws.