
Direct trade: het nieuwe fairtrade?
Wordt eerlijke handel alleen maar gegarandeerd door het bekende fairtrade keurmerk? Steeds vaker valt in die discussie de term ‘direct trade’. Zonder certificering weliswaar maar met ontegenzeggelijke voordelen voor producenten van koffie of thee. De fairchain-filosofie van Moyee gaat zelfs nog een stapje verder. Een korte uitleg.
Als je wilt weten of de koffie, chocola of fruit die je koopt, geproduceerd is onder fatsoenlijke omstandigheden en met een eerlijke prijs voor de boer, kun je zoeken naar het fairtrade keurmerk. Fairtrade gecertificeerde boerenorganisaties krijgen een minimumprijs, zelfs al zakt de wereldprijs daaronder. Zo’n coöperatie krijgt ook een premie die vaak wordt geïnvesteerd in of teelt, milieuprojecten of onderwijs. Bij fairtrade is sprake van een onafhankelijke controle.
De toenemende vraag onder consumenten naar koffie, thee- en chocolaspecialiteiten heeft de afgelopen jaren de handel veranderd. De bulkkoffie van grote spelers als Douwe Egberts is vaak een blend van uiteenlopende bonen. Wij koffieconsumenten wisten niet beter.
Kleine koffieleveranciers zoals het Nederlandse Bocca en Man met bril – of chocolade Madecasse - gingen op zoek naar de beste bonen in bijvoorbeeld Ethiopië, bakermat van de koffie. Zij leggen directe contacten met producenten, houden controle over de keten en investeren in kwaliteitsverbetering. De tussenhandel verdwijnt uit beeld. De koffieboer krijgt meer geld voor zijn koffie dan zijn fairtrade-collega, die moet afwachten hoe de coöperatie de inkomsten verdeelt. Naarmate de kwaliteit van de koffie verbetert, ziet de boer zijn inkomsten verder stijgen.
Dat consumenten hierop zaten te wachten, bewijzen de vele trendy koffiezaakjes die de laatste vijf jaar in de grote steden opdoken. In de Verenigde Staten is ruim eenderde van de koffie die wordt gedronken, inmiddels een ‘high quality’ koffiespecialiteit (1).
Bij deze direct trade hebben zowel brander als producent baat bij een langetermijn vertrouwensrelatie. De brander moet transparant zijn over de gehele keten en kunnen aantonen waar de koffie vandaan komt en wat de boer betaald krijgt. Van een onafhankelijk controle is geen sprake.
‘Direct trade is awesome’, schrijft Moyee Coffee. Maar in een wereld waar slechts 15 procent van de totale koffiewaarde bij boerenproducenten blijft (en 85 procent bij westerse multinationals), gaat het deze Nederlanders niet ver genoeg. Om die balans wat te herstellen en de inkomsten eerlijker te verdelen brandt de Fairchain Foundation van Moyee de bonen in het land van oorsprong en daardoor blijft er veel meer geld over voor de boeren. 'Revolution in a cup' noemen ze deze ambitieuze aanpak!
EerlijkWinkelen baseert haar criteria voor een groot deel op keurmerken, maar staat open voor nieuwe initiatieven die eerlijke handel beogen.
Lees ook Hoezo fairtrade? Wij kiezen voor direct trade en fairchain
LOCAL BIRDS
Eerlijk Winkelen is overgenomen voor Local Birds. Net als Eerlijk Winkelen verzameld Local Birds de beste duurzame lokale bedrijven van Nederland. bekijk onze website: www.localbirds.nl
Op Local Birds staan nog veel meer lokale, duurzame bedrijven en merken!
NIEUWSBRIEF
Met onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van interessante duurzame ontwikkelingen, kortingsacties en ander nieuws.