JE WINKELT BIJ: ZAANSCH FAAM

Zaansch Faam

Westzijde 130 | 1506EJ | Zaandam

| zaanschfaam@gmail.com

www.zaanschfaam.nl

Bij Zaansch Faam vindt u de leukste cadeaus en woonaccessoires. Wij combineren vintage met nieuw en knappen in onze werkplaats oude vintage meubels op zodat ze weer jaren dienst kunnen doen in een nieuw interieur. Wij vinden duurzaamheid belangrijk en willen mensen inspireren om afgedankte meubelstukken een tweede, of derde kans te geven. In onze winkel laten we bijvoorbeeld zien dat de oude vazen van oma helemaal opleven door ze te combineren met een nieuw geometrisch vaasje en een mooie kandelaar. En dat ene houten ladekastje is superhip in combinatie met een opvallende cactusvaas. Ieder stuk dat we in de winkel verkopen is uniek en wordt met zorg ingekocht. We hebben geen grote voorraden en daarom wisselt ons assortiment vaak, het loont dus om ons nauwlettend in de gaten te houden. Spreekt de stijl van Zaansch Faam u aan, maar heeft u geen idee hoe u deze stijl kan toepassen in uw huis, dan kunt u ook bij ons terecht voor interieuradvies.


De winkel is open van dinsdag t/m vrijdag van 10:00-18:00 en op zaterdag van 10:00-17:00. Zaansch Faam is ook te volgen op social media zoals Instagram @Zaansch_Faam en Facebook, via deze kanalen ben je als eerste op de hoogte van de nieuwste spullen en geven we je een kijkje achter de schermen.

BLOG

Man met een missie: een duurzaam maatpak

Vijftien jaar lang deed ik het met één (zwart) pak. Best duurzaam, maar ik wilde nu wel eens iets vrolijkers. Al jaren kwamen we als EerlijkWinkelen op duurzame festivals Erik Toenhake van DutchSpirit tegen. Ik liet me door hem de maat nemen en kwam terug met een mooi pak en helder verhaal. “Op een congres van MVO Nederland lopen van de duizend mensen er vijftien in een pak van mij. Er is een groot verschil tussen de zakelijke ambities en de intrinsieke motivatie als het gaat om duurzaam gedrag.

In het modekwartier van Arnhem schiet ik mijn nieuwe colbertje aan. Wat een zachtheid, en wat draagt het licht. “Gemaakt van GOTS-gecertificeerde ecologische wol die zomers koel voelt en ’s winters voldoende warmte geeft”, verduidelijkt Erik Toenhake. “De pakken worden gemaakt in Tanger, Marokko. De meeste stoffen komen uit Italië, Spanje en Engeland. De stof van jouw pak toevallig uit Enschede, maar de garen komen dan weer uit Italië.”

Lof en prijzen
Ik weet me met onder anderen de cabaretiers Pieter Derks en Dolf Jansen en de wetenschappers Jan Rotmans en Helga van Leur in goed gezelschap van voorbeeldige BN’-ers. Tegelijkertijd vraag ik me ook af waarom DutchSpirit nog niet groter is, na alle duurzaamheidsprijzen en lovende artikelen. 

Erik Toenhake (links): “Vanuit zakelijk opzicht praten ondernemers en managers graag over de duurzaamheidsprestaties van het  bedrijf. Maar als je die mensen persoonlijk vraagt wat ze zelf aan duurzaamheid doen, gaat er geen lampje branden. Privé is het dan een heel ander verhaal.”

Intrinsieke motivatie
“Elektrisch rijden is populair omdat er een lage bijtelling is. Bij zonnepanelen denken mensen primair aan de terugverdientijd. Waar is de intrinsieke motivatie? Eerlijke kleding maken, dichter bij huis produceren en kleding terugnemen voor recycling; dat kun je niet allemaal doen voor een lagere prijs. We hebben onze mond vol van waardecreatie, maar het komt snel op de prijs uit. We kopen toch ook niet allemaal de goedkoopste auto. Maar aan een duurzaam maatpak zie je het niet meteen. Maar je voelt het wel!”

                        'Ik maak maatpakken omdat ik geen overproductie wil'

Overproductie
Is een maatpak duur? Of is een confectiepak te goedkoop? Toenhake (links) is overtuigd van het laatste. “Omdat de productie ervan ten koste gaat van materialen, milieu en mensen. Het is massaproductie, overwegend uit China afkomstig. Als ik honderd dezelfde pakken wil maken, halveert mijn productieprijs. Maar dat wil ik niet, want dan blijf ik met veel pakken zitten. Zo’n 20 procent van de kleding die wordt geproduceerd, wordt nooit gedragen!” 

“Behoorlijk wat mannen kopen een pak van pakweg 700-800 euro, denk bijvoorbeeld aan merken als Hugo Boss en Corneliani. Dan is het prijsverschil niet groot en dan heb je bij ons ook nog een maatpak. Wij hebben bovendien een lease-service en met suit-as-a-service ontzorgen we je desgewenst.  Als je toch vijf pakken in de kast hebt, moet er een van ons tussen hangen.”

Hennep
Acht jaar geleden werd Toenhake nog verbaasd aangekeken als hij over klimaatneutrale maatpakken begon. “Inmiddels is er meer bewustwording en zie ik een stijgende lijn. We hebben nu ook de voering met sustainable development goals en dat statement spreekt erg aan. Ik wil de groei vasthouden en dan misschien meer ecologische stoffen gaan aanbieden, zoals hennep. Recyclede jeans vind ik ook erg leuk!”

Met mijn maatpak en drie overhemden op maat rijd ik terug naar het westen. Als binnenvoering heb ik de Rechten van de Mens verkozen boven de Sustainable Development Goals. Vooral omdat ik die mooier vind. Zo! In mijn kast is de helft van mijn verzameling pakken verantwoord geproduceerd!

Mark van Kollenburg

OVER EERLIJKWINKELEN

EerlijkWinkelen wijst de weg naar leuke en hippe winkels die aantoonbaar fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. Ruim 1700 winkels in meer dan 60 gemeenten zijn te vinden in de handzame EerlijkWinkelen app,en op deze website. Mis je je eigen stad en wil je daar een route opzetten? Mail ons!


Volg ons!

NIEUWSBRIEF

Met onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van interessante duurzame ontwikkelingen, kortingsacties en ander nieuws.