JE WINKELT BIJ: KLEIN FORNUIS

Klein Fornuis

Laandwarsstraat 15 | 3743BS | Baarn

0356224543 |

www.kleinfornuis.nl

Restaurant Klein Fornuis is te vinden in de Laandwarsstraat, een klein straatje tussen de Laanstraat en de Nieuw Baarnstraat. Chef Peter van der Wilk kookt hier op hoog niveau. Hij gebruikt bij voorkeur biologische groenten en volgt de seizoenen. Daarbinnen houdt hij zelfs rekening met het specifieke aanbod op een bepaald moment. Bijvoorbeeld paddestoelen die in Polen of Hongarije in het wild worden geplukt. De vis, uit zee of zoetwater, is nooit kweekvis. In het seizoen wordt veel wild geserveerd en verder veelal biologisch vlees. Zo min mogelijk wordt er weggegooid: delen van producten die normaal ongebruikt blijven weet de chef te verwerken in een saus of een jus.

Je kunt naar keuze twee, drie, vier of vijf gangen nemen. Het menu staat altijd vast. Met allergieën wordt rekening gehouden. Graag even reserveren.

Klein Fornuis organiseert ook ‘Tasting Tables’ over een thema of product. Zie de website.


Open:

Di. t/m za. 18.00 - 21.30 uur

BLOG

Over hobbels naar een kringlooplandbouw

De intensieve landbouw heeft zijn tijd gehad en moet geleidelijk veranderen in kringlooplandbouw met meer aandacht voor de bodem en een kleinere veestapel. Minister Carola Schouten weet zich gesteund door steeds meer wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke organisaties, maar heeft te maken met een weerbarstige werkelijkheid. Consumenten kunnen zich ook laten gelden. 

Het wordt steeds duidelijker dat de huidige intensieve manier van ‘boeren’, zo veel mogelijk produceren tegen een laag mogelijke prijs, uiteindelijk een doodlopende weg is. Steeds meer boeren willen ook anders. Maar zij zijn gegijzeld door een decennialang geworteld denken dat er -  na de oorlog - nooit te weinig voedsel meer mocht zijn. 

Hoge grondprijs
Boeren hebben vaak fikse investeringen gedaan om aan te haken bij de intensivering van de landbouw. Omschakelen naar bijvoorbeeld biologische teelt is dan niet altijd meteen haalbaar. In Nederland zijn daarbij de grondprijzen ook tamelijk hoog. En die prijs versterkt de impuls om intensiever te boeren.

Minister Schouten is ervan overtuigd dat het anders moet en probeert de sector te hervormen. Zo wordt onderzocht of regelgeving rond pacht voor bioboeren kan worden versoepeld. Bioboeren gaan tenslotte duurzamer en zorgvuldiger met de bodem om. Maar aan de andere kant laat - al dan niet onder druk van de sterke landbouwlobby - ze biologische melkveehouders gewoon fosfaatrechten betalen. Voor de bioboeren die volgens de biologische regels mest op eigen grond moeten kwijt kunnen – en dus niet bijdragen aan mestoverschot – wil ze geen uitzondering maken.

Wat kunnen wij als consumenten doen?

  • Koop biologische producten
  • Kies voor vleesvervangers of eet vegetarisch
  • Stap over naar de Triodos bank die alleen biologische boeren financiert
  • Koop direct bij een bioboer(derijwinkel)

Vraag naar biologische producten
En dan is er nog de markt én de consumenten, wij dus. Boeren willen zekerheid van afzet, maar overproductie aan de andere kant houdt een groter gevaar in; prijsval. De markt groeit, maar beperkt. "Consumenten kiezen voor het schap toch vaak voor de lage prijs”, zei landbouweconoom Cor Pierik van het CBS onlangs in De Volkskrant. “In Oostenrijk en Duitsland zijn consumenten meer op biologisch gericht.” De overheid had onlangs de kans om de vraag te stuwen. Maar ondanks een campagne van onder meer biologische speciaalzaken ontkwamen ook biologische groenten en fruit niet aan de btw-verhoging van 6 naar 9 procent.

Duurzamer voedselsysteem
Een recente publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving onderstreept het belang van verduurzaming van ons voedselsysteem om de voetafdruk van de Nederlandse consumptie te laten dalen. De huidige voedselproductie in brede zin heeft nadelige gevolgen voor biodiversiteit, lucht, water en bodemkwaliteit, om maar eens wat te noemen.
De publicatie Dagelijks kost pleit voor meer plantaardig eten, minder voedselverspilling, een effciëntere productie (hogere gewasopbrengsten p/ha) en meer aandacht voor bodenbeheer en dierenwelzijn bij de productie. 

Macht van supermarkten en inkooporganisaties
Om zover te komen ziet het PBL een duidelijke regelgevende rol voor de overheid. Maar ook partijen in de voedselketen, zoals supermarkten, horeca en catering, worden nadrukkelijk erop aangesproken consumenten voldoende keuzes te bieden. 
Supermarkten kunnen in de loop van dit jaar een wetsvoorstel tegemoet zien dat hun macht en die van inkooporganisaties aan banden moet leggen. De producenten van voedsel moeten uiteindelijk een eerlijke prijs krijgen, zodat zij aan de hogere duurzaamheidseisen kunnen voldoen maar ook een fatsoenlijke boterham verdienen; beloond worden voor een duurzaam landbouwbedrijf.



 

OVER EERLIJKWINKELEN

EerlijkWinkelen wijst de weg naar leuke en hippe winkels die aantoonbaar fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. Ruim 1700 winkels in meer dan 60 gemeenten zijn te vinden in de handzame EerlijkWinkelen app,en op deze website. Mis je je eigen stad en wil je daar een route opzetten? Mail ons!


Volg ons!

NIEUWSBRIEF

Met onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van interessante duurzame ontwikkelingen, kortingsacties en ander nieuws.